sunnuntaina, helmikuuta 18, 2007

Talouspolitiikkaa kamreeriotteella

Viime perjantaina julkistettiin valtiovarainministeriön virkamiesten näkemys lähivuosien talouspolitiikasta. Ylijohtaja Jukka Pekkarisen (sdp) mukaan julkisen talouden liikkumavara on pieni, jos kansantalous halutaan pitää tulevina vuosina hyvässä iskussa.

On luonnollista, että rahaministeriö vetää tiukkaa linjaa ja varoittelee hulvattomasta rahanjaosta. Silti on pakko kysyä, että missä on valtiovarainministeriön luovuus taloutta ja työllisyyttä edistävään talouspolitiikkaan? VM:n linja näyttää olevan, että valtiovelkaa pitää lyhentää, mutta mitään uudistuksia talouden ja työllisyyden eteen ei tule tehdä. Valtiovelalla pelotteluun ei kansainvälisesti ottaen ole hirveästi syytä. Suomen valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on hallinnassa, vain Irlanti ja Luxenburg ovat suhteessa vähemmän velkaantuneita kuin Suomi.

Virkamiehet tekevät laskelmiaan taustaksi puolueiden ja poliitikkojen käyttöön. Nyt on pidettävä huoli siitä, että virkamiehet eivät sanele tulevan vaalikauden linjauksia. Politiikan painopisteet (mm. veroratkaisut, tulonsiirrot, panostukset palveluihin) tulee tehdä hallituksen muodostavien puolueiden päätöksillä ja hallitusohjelmaan kirjattuna. Hallitusohjelman puolestaan hyväksyy tuore eduskunta.