maanantaina, maaliskuuta 05, 2007

Valtionyhtiöiden myyntituloja uuden työn luomiseen

Miten voimme vauhdittaa uusien työpaikkojen syntyä?

Keskusta on esittänyt, että valtioyhtiöiden myyntituloja kohdennetaan osaamisen, innovatiivisuuden ja yrittäjyyden tarpeisiin. Kysymys on siitä, että käytämme meidän yhteisen omaisuuden osakkeiden myynnistä ja osinkotuloista tulevia tuloja uuden työn luomiseen. Valtionyhtiöt ovat kansallisomaisuuttamme. Niiden myötä tulevaa tuloa on mielekästä käyttää nimenomaan siihen, että syntyy aitoja uusia työpaikkoja, lisää verotuloja ja hyvinvointia.

Ehdotamme lisäpanostuksia innovaatioketjuun, jolla uudet ideat muutetaan tuotteiksi ja palveluiksi. Keskustan tavoitteena on ohjata lisärahoitusta mm. koulutukseen, tutkimukseen ja kehitystyöhön, yritysten kasvua vauhdittavaan riski- ja lainarahoitukseen, kasvuyrittäjyyteen ja uusien yritysten perustamisen helpottamiseen.

Arvioimme, että noin 500 miljoonaa valtionyhtiöiden myyntituloista voitaisiin käyttää tulevalla vaalikaudella uutta työtä edistäviin toimenpiteisiin.

Todettakoon, että menneellä vaalikaudella valtionyhtiöiden myyntituloja kertyi noin 5 miljardia euroa ja siitä lähes 90 prosenttia käytettiin valtiovelan lyhentämiseen. Valtiovelan lyhentäminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että panostamme täysillä ja välittömästi uusien työnpaikkojen luomiseen ja koko innovaatioketjun vahvistamiseen.

Lopuksi kommentti työllisyyskeskustelun terminologiaan. Minusta on työtä aliarvioivaa, jopa halventavaa puhua tempputyöllistämisestä, silppu- ja pätkätöistä. Kaikki työ on arvokasta. Minunkin mielestä työvoimapoliittisissa keinoissa on kehitettävää ja en hyväksy ihmisten pompottelua määräaikaisin työsuhtein, mutta tempuista, silpuista ja pätkistä puhuminen heittää varjoa myös itse työn päälle.