torstaina, marraskuuta 09, 2006

Palvelut, osaaminen ja elinvoimaisuus

Joensuun kaupunginhallitus hyväksyi alkuviikosta ensi vuoden talousarvioesityksen. Valtuusto päättää lopullisesti budjetin sisällöstä marraskuun lopulla.

Ensi vuoden talousarvioesitys tukee valtuuston aiemmin linjaamaa kaupunginstrategiaa. Strategian mukaan kaupungin talous on tasapainossa vuoteen 2008 mennessä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että alijäämäisiä budjetteja ei enää ensi vuoden jälkeen tehdä ja lisää velkaa ei oteta. Tulot ja menot on saatava tasapainoon, siinä yksinkertainen ohje meille kaikille päättäjille.

Kaupungin tärkein tehtävä asukkaiden näkökulmasta on, että peruspalvelut -koulu-, sosiaali- ja teveyspalvelut- ovat asianmukaisia ja kaikkien kuntalaisten saatavilla. Palveluiden järjestämisen ohella pidän tärkeänä, että Joensuun kaupunki pystyy omilla päätöksillään tukemaan uusien työpaikkojen syntymistä, yrittäjyyttä ja osaamista. Näihin panostamalla Joensuu vahvistaa koko seudun ja maakunnan hyvinvointia pitkällä tähtäimellä.

Valtionosuuksiin ei ole odotettavissa radikaalia lisäystä sen enempää Joensuulle kuin muillekaan kunnille. Tämän vuoksi on tärkeää, että pystymme Joensuussa vahvistamaan muita tuloja. En tarkoita, että kuntalaisten veroja tulee korottaa, vaan meidän pitää saada uusia veronmaksajia uusien työpaikkojen ja yritysten kautta. Myös kaupungin myyntitulojen kasvattaminen on tärkeää.

Joensuu on ollut vuoden ajan runsaan rakentamisen osalta kehityksen kärjessä jopa valtakunnallisesti. Meidän tulee huolehtia siitä, että myönteinen kehitys jatkuu. Kaupungilla on oltava psykologista pelisilmää ja konkreettisia toimenpiteitä siihen, miten Joensuu ja koko seutu kasvattaa vetovoimaansa koko valtakunnan mittakaavassa.

Olennaista myös on, että seudun kunnilta löytyy yhteinen tahto ja yhteiset toimenpiteet myönteisen kehityksen jatkamiseksi. Näillä ajatuksilla lähden parin tunnin päästä kohti Elokuvateatteri Tapiota, missä järjestetään seminaari kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta pohjoiskarjaisille päättäjille. Tilaisuus tarjoaa hyvän mahdollisuuden tunnustella päättäjien ajatuksia myös mahdollisista kuntaliitosselvityksistä.