perjantaina, marraskuuta 17, 2006

Dekkareita, taloustaitoa ja osuustoimintaa

Nyt jo viikonloppuun taittuvalla viikolla on ollut useita mieleen jääviä tilaisuuksia. Maanantaina osallistui Tatun kanssa Pelastakaa Lapset ry:n perinteiseen Lapsen sävel-konserttiin. Carelia-sali oli enemmän kuin täynnä lapsiperheitä. Tatusta parasta tilaisuudessa oli mökkinaapurimme Riina-koululaisen esiintyminen Motoran Liipukoiden tanssiryhmässä.

Keskiviikkoiltana olin Pekka Ravin ja Krista Mikkosen kanssa keskustelemassa kirjastolla pohjoismaisista dekkareista. Tilaisuuden veti suvereenilla tavallaan läänin poliisineuvos Mikko Varis. Minun käsissäni on viime vuosina kulunut erityisesti ruotsalaiset Henning Mankell ja Liza Marklund. Suomalaisista on pakko mainita outokumpulaissyntyinen Leena Lehtolainen. Ehkäpä Marklundin Annika Bengtzon ja Lehtolaisen Maria Kallio ovat päähenkilöinä sellaisia, joihin on naisena helppo samaistua. Työelämän paineet, lapsiperheen arki ja jokapaikkaan repeämisen stressi ovat molempien kirjailijoiden teksteissä vahvasti esillä.

Torstaina tuli kaupungille tunnustusta, kun Veronmaksajien Keskusliitto palkitsi Joensuun vuoden taloustaitokuntana. Olin mukana kaupungintalolla ottamassa palkintoa vastaan. Torstai-ilta vierähti osuustoiminnan parissa eli PKO:n edustajiston kokouksessa. Numeroihin ja tilastoihin menemättä voi vain todeta, että Osuuskaupalla menee maakunnassamme todella hyvin. Investointeja on tehty rohkeasti ja ensi vuonna alkaa Suomen suurimman Prisman rakentaminen laajentamalla nykyistä Voimatien Prismaa.

Kohta vien perheen miesväen eskariin ja töihin. Sitten alan järjestellä väitöskirjatutkimukseeni liittyviä viimeisiä haastatteluja. Haastattelut tulisi tehdä ennen joulua Kuopiossa.