sunnuntaina, marraskuuta 19, 2006

Järjestöt mielenterveyden tukena

Maakuntamme sosiaali- ja terveysalan järjestöt tekevät pitkäjänteistä työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen. Yksi tällainen järjestö, Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry, juhli tänään 35-vuotistaivaltaan Joensuun seurakuntakeskuksessa.

Kuivakkaan juhlapuheen sijaan Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen piti asiapitoisen juhlaesitelmän terveydentilastamme, etenkin mielemme tilasta. Iltapäivän juhla oli monipuolinen annos asiaa, musiikki- ja runoesityksiä. Näytti siltä, että paikalle saapuneet mielenterveyden ystävät nauttivat kokonaisuudesta. Kiitos toiminnanjohtaja Raimo Matikaiselle ja kumppaneille työstä mielenterveyskuntoutujien hyväksi ja tämän päiväisen juhlan järjestelyistä!

Järjestöjen voima mielenterveystyössä perustuu pitkälti siihen, että niiden toiminta on ihmiskeskeistä ja toiminta rakennetaan aidosti ihmisten tarpeista käsin. Esimerkiksi Mielenterveydentuki ry tarjoaa täällä mm. vertaistoimintaa, virkistystoimintaa, työpajatoimintaa ja pian myös tuettua asumista Niinivaarantien Kotikievarissa. Uskon, että järjestöjen ja kuntien kumppanuus syvenee jatkossa. On kuitenkin pidettävä huoli siitä, etteivät kunnat "sälytä" lakisääteisiä tehtäviään järjestöille, vaan ottavat kolmannen sektorin toimijat aidosti tasavertaisina kumppaneina mukaan toimintaan ja yhteistyöhön.

Nyt täytyy tarttua huomisen kaupunpunginhallituksen esityslistaan. Ja jos aikaa jää, tarpeellista olisi tehdä myös priiffaus huomisen illan naisyrittäjyyspaneelia varten.