sunnuntaina, marraskuuta 26, 2006

"Supermaanantaihin" valmistautuessa

Miesväki lähti uimaan Vesikkoon ja minä ryhdyin perehtymään huomisen kokousasiakirjoihin. Marraskuun lopun viimeistä maanantaita voi aiheellisesti kutsua vaikka kunnallispolitiikan "supermaanantaiksi": päiväni kuluu aamu kahdeksasta iltamyöhään maakuntavaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston kokouksissa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton valtuuston kokouksessa hyväksytään Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma vuosille 2007-2010. Tätä Pokat-ohjelmaa voi luonnehtia kaikkien erillisohjelmien "äidiksi". Ohjelmasta henkii jollakin tavalla myönteinen tulevaisuusote. Positiivisen vaikutelman syntyyn vaikuttanee asiakirjan fiksu ja kuvarikas ulkoasu. Itseäni jäi eniten mietityttämään ohjelmassa esitetyt työllisyystavoitteet. Tuntuu jotenkin hankalalta hyväksyä sitä, että me tavoittelemme aikajaksolla vajaan 60 %:n työllisyysastetta, kun valtakunnan tasolla tavoitellaan jopa 75 % työllisyysastetta.

Minua askarruttaa, että miten pystymme jatkossa huolehtimaan osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman riittävyydestä. Kun suurten ikäluokkien eläkkeelle lähtö voimistuu 2010-luvun alussa, tarvitsemme erityisesti peruspalveluiden turvaamiseen osaavaa, uutta väkeä. Toisaalta uusia, työhön astuvia ikäluokkia tarvitaan myös teollisuuden ja yritystoiminnan tarpeisiin. Jo nyt tilanne on sellainen, että eläkkeelle lähtee enemmän väkeä kuin mitä uusia ikäluokkia tulee työelämään mukaan.

Toivottavasti ehdin käydä syömässä jotain maakuntavaltuuston ja klo 13 alkavan kaupunginhallituksen välissä. Kun on tottunut syömään lounasta melko säännöllisesti puolenpäivän maissa, siitä olisi hyvä pitää huomennakin kiinni ettei tule ärtyisäksi ja väsyneeksi.

Huomenna kaupunginvaltuuston kokous alkaa jo klo 15, koska asialistalla on ensi vuoden budejtista päättäminen. Kokemuksesta tiedetään, että budjetista tulee pitkä keskustelu. On hyvä, että valtuutetut haluavat ottaa kantaa budjettikokonaisuuteen ja yksityiskohtiinkin. Joensuun kokoisessa kaupungissa budjettivalmistelu on virkamiesvetoista, joten on tärkeää, että valtuutetut tiedostavat budjetin sisällön ja mitä se käytännössä kaupunkilaisille ensi vuonna merkitsee. Valtuutetut kantavat päättäjinä vastuun tehdyistä linjauksista.