maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Asetelmat odotettuun tilaan

Tulevien eduskuntavaalien valtakunnalliset asetelmat alkavat mennä uomiinsa, kun kokoomuksen edellinen puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö ilmoittautui riviin eli ehdokkaaksi Uudellemaalle. Alkuvuodesta presidenttiyttä tavoitellut Niinistö ei tavoittele kuitenkaan pääministeriyttä. Kokoomuksen virallinen pääministeriehdokas on edelleen puheenjohtaja Jyrki Katainen. On mielenkiintoista nähdä miten kokoomuksen "kaksoiskärkistrategia" kehittyy vaalien lähetessä.

MTV:n viime perjantaisen gallupin mukaan keskusta ja sdp saivat yli 23 prosentin kannatuksen. Samassa gallupissa kokoomus oli alle 20 prosentin puolue. Noustakseen pääministeripuolueeksi kokoomuksella on aikamoinen urakka kiriä kiinni keskustaa ja sdp:tä. Niinistöstä kokoomus saanee vetoapua, mutta se ei ratkaise vaalien lopputulosta. Vaalien voittajat ja häviäjät ratkaistaan jokaisessa vaalipiirissä kaikkien ehdolle asetettujen ehdokkaiden toimesta.

Ainakin meidän vaalipiirissä keskustan ehdokkaat ovat aloittaneet kampanjoinnin tosissaan. Näin täytyy ollakin. Ketään ei tulla kotoa hakemaan eduskuntaan eikä pelkkä suuri mainontakaan vie eduskuntaan. Sinne pääseminen edellyttää voimakasta henkilökohtaista kampanjointia, tuhansien ihmisten tapaamista ja suuren luottamuksen saamista.

Olin tänään mukana vammaisneuvottelukunnan järjestämässä paneelissa. Hyvä paneelikeskustelu on sellainen, mistä myös ehdokkaalle jää tärkeitä asioita ja evästyksiä mieleen. Tänään puhuttiin mm. subjetiivisesta oikeudesta henkilökohtaiseen avustajaan, vuoden alussa aloittavasta Matkakeskuksesta ja vammaisten työmarkkinoista. Toivottavasti paikalla ollut yleisö koki, että ehdokkaat olivat aidosti kuulolla, eikä vain esittelemässä itseään ja puolueensa virallisia linjauksia.