lauantaina, joulukuuta 09, 2006

Jorma Ollila naisten asialla

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan), Nokian ja Shellin hallituksien puheenjohtaja Jorma Ollila haluaa naisia lisää esimiestehtäviin. On hienoa, että Ollila näkee naisten potentiaalin johtajina.

Ollilan mukaan "kansankunnan menestys edellyttää näkökulman laajentamista". Ollilan mukaan perinteiset talouspolitiikan keinot eivät riitä takaamaan Suomen menestystä. Naiset ovat hänen mukaansa voimavara, joka täytyy ottaa tehokkaammin käyttöön. Ollilan mukaan mm. johtamistaidon opiston tutkimukset tukevat käsitystä naisista hyvinä esimiehinä. Hänen mukaansa naisten määrän vähäisyyteen johtopaikoilla vaikuttavat yhä asenteet ja käytännön asiat työelämässä.

Ollilan puheenvuoro on monella tavalla merkittävä. En muista, että aiemmin arvostettu ja yrityselämän ehdottomaksi ikoniksi noussut miesjohtaja ottaa näin topakasti kantaa naisten urakehityksen etenemiseksi. Tämä puheenvuoro ei vaikuta virkatyöltä samalla tavoin kuin sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen (sdp) vaatimukset naisten kiintiöpaikoista yritysten hallituksiin.

Ollilan puheenvuoro voi avata lisää ikkunoita naisjohtajuuskeskusteluun. Itse en halua, että keskustellaan mustavakoisesti tyyliin "missä naiset ovat parempia kuin miehet". Tarvitsemme keskustelua hyvästä johtajuudesta ja siitä miten erityisesti naisten urakehitysesteitä voidaan poistaa. Vanhakantaiset, naisesimiehiä vähättelevät "piiloesteet" ovat hankalia keskustelun aiheita. Ollilan puheenvuoron voima voi olla siinä, että se ehkä avaa patoja nykyistä monipuolisempaan keskusteluun naisista johtajina.

Merkittävää Ollilan eilisessä naispuheessa oli, että hän piti naisjohtajuuden lisäämistä edellytyksenä kansankunnan menestykselle. Arkipäivässä keskustelu "kansakunnan menestyksestä" vaikuttaa korkealentoiselta. Siitä kuitenkin ihan oikeasti on kysymys. Parhaat voimat on saatava kehiin, olivatpa ne naisia tai miehiä.