lauantaina, tammikuuta 13, 2007

Markkinoilla

Joensuun tammimarkkinat olivat torilla torstaina ja perjantaina. Olin siellä tukijoukkojen kanssa pitämässä kampanjan avausta kahvituksen kera. Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Kahvi maistui 1800 pahvimukillisen verran. Minä sain paljon hyviä evästyksiä tuleville viikoille sekä eduskuntatyöhön, jos valtakirja minulle sinne annetaan.

Torikeskustelujen sisältöä voi eritellä ainakin seuraavalla tavalla. Osa kahvittelijoista oli yleisesti tyytymätön politiikkaan. ”Vaalien alla luvataan, mutta vaalien jälkeen unohdetaan”, sanoi useampi. Tulonjaon epäoikeudenmukaisuus puhutti. Monen mielestä veronkevennykset ovat hyödyttäneet vain työssäkäyviä hyväosaisia ja eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat ovat jääneet toimeentulon parannusten ulkopuolelle. Eläkeläiskeskustelijoiden kolme kärkiaihetta olivat kansaneläkkeiden taso, eläkeläisten verotus ja taitettu indeksi.

Monet työttömät toivat esille sosiaaliturvajärjestelmän sudenkuopat ja kannustamattomuuden. Toisaalta liikkeellä oli myös väkeä, joiden mielestä meidän tulisi olla tyytyväisiä siitä, ettei ketään jätetä heitteille. Teiden kunto, yksityisautoilun kalleus, haja-asutusalueilla asuminen sekä maa- ja metsätalouden kysymykset tulivat myös esiin. Puhuttiin myös ilmastonmuutoksesta ja energia-asioista sekä vero- ja talouspolitiikasta. Keskustelijoille kerroin, että vaalien jälkeen heti laadittava uusi hallitusohjelma on keskeisin paperi asioiden eteenpäin menon kannalta.

”Toriparlamentissa” oli harvinaisen vähän puoluepolitiikan makua. Ihmiset olivat enemmän kiinnostuneita asioista kuin siitä, miten puolueet tässä vaalien alla nokittelevat keskenään tai lähteekö Jäätteenmäki ehdokkaaksi vai ei.

Sain torilla paljon kannustusta ja menestyksen toivotuksia. Moni puki sen sanoiksi ”Nyt ei saa käydä niin kuin viimeksi” tai vielä suorempaan muotoon: ”Onnea, saat ainakin minun ääneni!” Tästä on hyvä jatkaa nöyrin ja reippain mielin vaalityötä. Taustajoukkoja ja kannattajia kannustan ilomantsilaisen Seppo Lehtisen sanoin: ”Törinää pönttöön!”