torstaina, tammikuuta 25, 2007

Rajamäellä ja Cronbergilla kovat piipussa

Vaalien alusaikaan kuuluu, että puolueiden kellokkaat haukkuvat toisia puolueita ja ylistävät oman puolueensa ylivertaisuutta. Kielteinen leimaus ja muiden mollaus on myös henkilökysymys: toisten suuhun se sopii paremmin kuin toisten.

En ole yllättynyt, että demareiden Kari Rajamäki pelottelee sdp:n äänestäjiä mahdollisella porvarihallituksella. Yllätyin kuitenkin siitä, että ministeri kehtasi äskettäin lehtihaastattelussa arvioida, että Suomen sisäinen turvallisuus vaarantuu, jos Suomeen tulee keskustan ja kokoomuksen varaan rakentuva hallitus. Mitä Rajamäki ”sisäisen turvallisuuden vaarantumisella” mahtaa tarkoittaa? Tulisiko Suomeen mellakoita kadulle, ryösteltäisiinkö kauppoja ja vuotaisivatko ulkorajamme kuin seulat? Haloo, kuka tällaiseen uskoo? Yhdyn niihin, jotka kyselivät Rajamäen sammakon jälkeen, että ”onkohan ministeri tehtäviensä tasalla”.

Toinen kovaa kieltä käyttänyt löytyy lähempää: kesänaapurini ja vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg on koventanut kieltään kuukausi kuukaudelta. Vielä viime vuonna hän tyytyi haukkumaan maan hallituksen joka asiasta ja totuimme näkemään Cronbergin otsikoissa tyyliin ”Hallitus on tehnyt kaiken väärin!”

Nyt Cronberg on täsmentänyt haukkukohdettaan: päämaali on keskusta. Siinä samassa sapeleita lentää kaikille muillekin, jotka eivät ymmärrä arvostaa vihreiden erinomaisuutta. Vihreiden keskiviikkoisesta vaalinavauksesta välittyi valtaan pääsyn halu. Heille käy kaikki hallituspohjat ja he haluavat ottaa rkp:n aseman kestohallituspuolueena. Uskallan arvella, että muissa puolueissa rkp koetaan vakaammaksi ja luotettavammaksi hallituskumppaniksi kuin vihreät. Tämän päivän valossa vihreät eivät näytä järin yhteistyökykyisiltä.

Cronberg julistaa, että vihreille on nyt tilaa poliittisessa keskustassa. Yhtään ääntä ei kuitenkaan anneta ”varaus- tai ilmoittautumisperiaatteella”. Puoluevalintaa ja äänestyspäätöstä tehdessään ihmiset arvioivat sitä, että kummallako, Cronbergilla vai Vanhasella, on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi hyvään työllisyyskehitykseen lähivuosina. Kun Cronberg tyrmää täysin tällä vaalikaudella tehnyt veronalennukset, hän samalla hyvästelee yhden tärkeän keinon parantaa työllisyyttä.

Ei näytä sattuvan suuhun, ei sen enempää Rajamäellä kuin Tarjallakaan.