sunnuntaina, tammikuuta 21, 2007

”Vähän kuin itseäsi äänestäisit”

Keskustan valtakunnallinen vaalistartti pidettiin lauantaina Tampereella. Henkilökohtaisesti pidin tärkeämpänä olla omassa maakunnassa kampanjatilaisuuksissa (olin lauantaina Kesälahdella ja Tohmajärvellä) kuin lähteä raskaalle automatkalle Tampereelle ja takaisin.

Uutisointi vaalistartista näytti hyvältä. Puheenjohtaja Matti Vanhanen vaikutti jämäkältä ja keskustalippuja heiluttavat ehdokkaat innostuneilta.

Keskusta lähtee vaaleihin iskulauseella ”Vähän kuin itseäsi äänestäisit”. Slogan herättää monia mielleyhtymiä. Helsingin Sanomien Jaakko Hautamäen mukaan iskulauseeseen on piilotettu ajatus, että ”jokaisessa suomalaisessa asuu pieni kepulainen”. Eipä hassummin muotoiltu. Minä ymmärrän iskulauseen seuraavasti. Keskusta on kaikkien suomalaisten puolue, ei mikään yhdenasianliike tai eliittipuolue. Keskustan ehdokkaat ovat tavallisia, eri ikäisiä naisia ja miehiä. Iskulause sisältää myös viestin äänestämisestä, tästä pluspisteitä iskulauseen laatijoille.

Sloganit ja mielikuvatuotanto, vauhdikkaat vaalistartit ja humu julkkiksineen ovat tulleet osaksi puolueiden vaalitoimintaa. Jokainen puolue haluaa antaa oheistoiminnan kautta myönteistä ja vetovoimaista kuvaa puolueestaan. Ymmärrän sen, mutta silti luulen äänestäjien loppupeleissä arvostavan enemmän asia-asiaa kuin oheishömppää.

Keskusta julkisti Tampereella huolella valmistellun vaaliohjelmansa. Keskustan mukaan tulevalla vaalikaudella tulee panostaa eri väestöryhmien hyvinvoinnin parantamiseen. Erityisesti keskusta nostaa esiin lapsiperheiden, opiskelijoiden ja eläkeläisten aseman. Työn tekemisen kannattavuus, yrittäjyys ja teiden ja ratojen kunnossapito ovat ohjelmassa vahvasti esillä.

Omat vaaliteemani (hyvinvointi, osaaminen ja rohkea edunvalvonta) istuvat hyvin yhteen puolueen teemojen kanssa. Niin tietysti pitääkin. Olisi sangen omituista äänestäjien kannalta, jos minun ja puolueen teemat olisivat täysin eri planeetoilta.